Çene ve yüz bölgesindeki yapısal bozuklukları düzeltmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Ortognatik cerrahi işleminde, çene kemikleri ve diğer yüz kemikleri yeniden konumlandırılır. Bunun dışında yeniden şekillendirilebilir. Amaç, çene uyumsuzluklarını, çene asimetrisini, çene sıkılığını veya diş uyumsuzluklarını düzeltmektir. Ayrıca estetik ve fonksiyonel iyileştirmeler sağlamaktır. Genellikle ortodontik tedavi ile birlikte kullanılır. Çoğunlukla kafa kemiklerinin içerisinden veya kesilerle erişilerek gerçekleştirilir.

Hangi Durumlar İçin Ortognatik Cerrahi Gereklidir?

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Üst ve alt çenelerin uyumsuz olduğu durumlarda gereklidir. Bunlar, üst çenenin alt çeneye göre önde olduğu, alt çenenin üst çeneye göre önde olduğu veya açık ısırık gibi farklı alt tiplerde olabilir. Yüzdeki yapısal asimetriler, alt ve üst çene arasındaki uyumsuzluklarla ilişkili olabilir. Çene, yüz profiline uymuyorsa, cerrahi müdahale gerekebilir.

Çene uyumsuzlukları solunum problemlerine neden olabilir. Ortognatik cerrahi, bu durumları düzeltebilir ve solunum fonksiyonunu iyileştirebilir. Kaza veya travma sonucu meydana gelen çene kırıkları veya diğer yaralanmalar, gerektirir. Bazı durumlarda, TMJ bozukluklarını tedavi etmek için çene konumunu düzeltmek için gerekebilir. Bu durumlar, bireyin fonksiyonel rahatlığını, çiğneme, konuşma ve yüz estetiğini etkileyebilir.

Cerrahi, bu tür problemleri tedavi etmek ve bireyin yaşam kalitesini artırmak için önemli bir cerrahi seçenektir. Ancak, ortognatik cerrahi her hasta için uygun olmayabilir. Bu nedenle cerrahi kararı, dikkatlice değerlendirilmelidir. Tedavi planı, bireysel duruma ve ihtiyaçlara bağlı olarak belirlenir. Multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Bu nedenle, bir maksillofasiyal cerrahi uzmanı ve diş hekiminin birlikte çalışması önemlidir.

Ortognatik Cerrahi Nasıl Gerçekleştirilir?

İlk adım, hastanın durumunu değerlendirmek için bir ortodontist tarafından yapılır. Hastanın durumuna bağlı olarak, radyolojik incelemeler yapılarak, cerrahi planlama yapılır. Ortognatik cerrahi genellikle çene ve dişlerin uygun pozisyonuna getirilmesini sağlar. Bunun için ortodontik tedavi ile birleştirilir. Bu nedenle, cerrahi öncesinde hastanın bir ortodontist tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Cerrahi planlama, hastanın durumuna göre belirlenen prosedürlerin planlanmasıdır. Burada, çene kemiklerinin nasıl kesileceği, yeniden düzenleneceği detaylar belirlenir. Cerrahi işlem genellikle genel anestezi altında yapılır ve çene cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Cerrahi sırasında, planlanan kesiler yapılır. Çene kemikleri uygun pozisyonlara getirilir. Gerektiğinde vida, plakalar veya diğer sabitleyici cihazlar kullanılarak sabitlenir.

İyileşme süreci, genellikle hastanede birkaç gün sürebilir. Bu süreçte ağrı yönetimi, yara bakımı ve beslenme gibi konular üzerinde durulur. Bir süre sonra, hastanın evde iyileşme sürecine devam etmesi gerekebilir. Cerrahi sonrası, ortodontik tedavi genellikle devam eder. Dişlerin yeni çene pozisyonuna uyum sağlaması için ortodontik aygıtların ayarlanması, değiştirilmesi gerekir.

Ortognatik cerrahi, karmaşık bir prosedürdür ve her hasta için farklılık gösterebilir. Detaylar ve uygunluk, hasta ve cerrah arasındaki değerlendirme sonucu belirlenir. Bu nedenle, bir kişi cerrahiye aday olduğunda, ortodontist ile kapsamlı bir görüşme yapması önemlidir.

Ortognatik Cerrahi Ne Kadar Sürebilir?

Süresi, hastanın durumuna, cerrahın deneyimine ve yapılacak olan işlemlerin karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, ortognatik cerrahi işlemi ortalama olarak 2 ila 4 saat arasında sürebilir. Ancak bu süre bazen daha uzun veya daha kısa olabilir. Cerrah, operasyon öncesinde hastanın spesifik durumunu değerlendirir.

Cerrahi süresi hakkında daha kesin bir tahmin yapabilir. Ayrıca, cerrahi işlem sırasında beklenmedik durumlarla karşılaşılması da süreyi etkileyebilir. Bu nedenle, her hasta için cerrahi süresinin tam olarak ne kadar süreceği önceden belirlenemez. Cerrahi ekibin deneyimi ve hastanın durumu göz önünde bulundurularak değerlendirilir.

Ortognatik Cerrahi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Operasyonun ardından hastanede birkaç gün geçirilmesi gerekebilir. Bu süreçte doktorlar ve hemşireler, hastanın durumunu izleyecek ve gerekli bakımı sağlayacaklardır. Cerrahi sonrası ağrı ve rahatsızlık normaldir. Doktorlar genellikle bu süreçte ağrı yönetimi için ilaçlar reçete ederler.

İlk birkaç gün daha fazla rahatsızlık hissedebilirsiniz, ancak zamanla bu azalır. Cerrahi bölgede şişlik ve morluklar oluşabilir. Bu, vücudun cerrahiye verdiği tipik bir tepkidir. Soğuk kompresler ve doktorunuzun önerdiği diğer yöntemlerle bu etkiler azaltılabilir.

Ortognatik cerrahi sonrası bir süre için sıvı ve yumuşak yiyeceklerle beslenmek gerekebilir. Bu, çene hareketlerini sınırlamak ve iyileşmeyi desteklemek içindir. Doktorunuzun yönlendirmelerine uymanız önemlidir. Cerrahi sonrası belirli aralıklarla doktorunuzun kontrolüne gitmeniz gerekebilir. Doktor, iyileşme sürecinizi izleyecek ve gerektiğinde müdahale edecektir.

Tam iyileşme süreci kişiden kişiye değişir, ancak genellikle birkaç hafta sürer. Doktorunuzun önerilerine göre normal aktivitelere geri dönebilirsiniz. Ağır fiziksel aktivitelerden bir süre kaçınılması tavsiye edilir. Bu süreç boyunca doktorunuzun önerilerine ve talimatlarına sıkı sıkıya uymak önemlidir. Ayrıca, herhangi bir belirsizlik veya endişeniz olduğunda doktorunuza danışın.

blank
blank